Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Filosofisch Café
Filosofie en The Blues
door Niels van Poecke
Niels van Poecke
Foto: © Niels van Poecke
Niels van Poecke (1983) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De studie filosofie rondde hij af met een onderzoek naar de Griekse tragedie en de filosofie van Nietzsche in verband met de geboorte van de bluesmuziek, dat resulteerde in de uitgave De tragiek van de tragedie, over Nietzsche, Wagner en bluesmuziek (Klement, Kampen, 2008). Momenteel is hij aan de EUR programmamaker bij Studium Generale en bereidt hij een promotie-onderzoek voor over Romantiek en popmuziek.
Niels zal praten over zijn boek De tragiek van de tragedie, waarin hij betoogt dat de bluesmuziek, die in het begin van de 20ste eeuw in het zuiden van de VS ontstond, een belangrijk moment van tragedie in de geschiedenis van de westerse cultuur is. Tragische kunst ontstaat doorgaans als culturen met elkaar botsen en er scheuren in het heersende beeld van de mens komen. Wanneer noch de moraal noch de goden het voor het zeggen hebben, zijn het treurspel en de muziek onze enige houvast. De Griekse tragedie ontstond in een periode waarin de filosofen Socrates en Plato het geloof in de Olympische goden bekritiseerden en zo was het niet toevallig dat in de Romantiek, toen, na een periode van verlichting, God definitief doodverklaard werd, filosofen en kunstenaars hun hoop op de kunst vestigden en terugverlangden naar een tragisch wereldbeeld. En ook de blues was voor Afro-Amerikanen een grote steun en toeverlaat in een periode van slavernij, rassensegregatie, onderdrukking en geweld. Voor de romantici onder ons was de blues de wedergeboorte van de tragedie en een aanjager voor de culturele revolutie van de jaren zestig.
Onder andere Oidipous, Prometheus, Robert Johnson, het Altamont-festival, Nietzsche en Wagner zullen de revue passeren, met veel beeld en luistermateriaal.
Datum: zondag 25 oktober 2009 14:00u
Locatie:
De Hommel
Website Niels van Poecke: Niels op Hyves
Muzikaal Intermezzo: Erik van den Berge
Flyer: Buitenkant   Binnenkant
Niels van Poecke
Foto: © Niels van Poecke